Bitter çikolata, tip 2 diyabet riskini düşürüyor

Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi’nin yeni bir çalışması, bitter çikolatanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerini ortaya çıkardı. Amerika Birleşik Devletleri’nde 200.000 yetişkin üzerinde yapılan geniş çaplı bir araştırma, haftada beş porsiyon bitter çikolata tüketmenin tip 2 diyabet riskini yüzde 21 oranında azaltabileceğini gösterdi.

Bitter çikolatayla sağlıklı tatlı seçenekleri sunulabilir

Yapılan araştırmalar, bitter çikolatanın sadece diyabet riskini azaltmakla kalmayıp aynı zamanda kilo alımını da olumlu yönde etkilediğini ortaya koyuyor. Bitter çikolata, sütlü çikolatadan farklı olarak, kilo alımıyla bağdaştırılmıyor ve metabolik sağlık için önemli faydalar sağlıyor. Bu faydalar, yüksek flavanol içeriğinden kaynaklanıyor. Bu polifenol antioksidan, kalp sağlığını desteklemenin yanı sıra tip 2 diyabet riskini azaltıyor. %50-80 kakao içeren bitter çikolata, 3,65 mg/gm ile en yüksek flavan-3-ol içeriğine sahip.

Araştırmacılar ayrıca, bitter çikolatadaki biyoaktif bileşiklerin insülin duyarlılığını artırdığını, pankreas hücrelerini koruduğunu ve enflamatuar süreçleri azalttığını da belirledi. Bu mekanizmalar, şeker metabolizmasını destekleyerek diyabet riskini azaltmaya yardımcı oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir